Satu lagi resepi mudah..
Puding Roti Sos Kastard...
(Resepi google di My Resepi)
Bahan-bahan
Bahan A
- 500 ml susu segar/fresh milk (aku guna Anlene powder- 4-5 sudu makan, bancuh dengan air suam sampai 500ml)
- 8 keping roti (gardenia/high 5)
- * boleh letak Kismis / Coklat chips (optional)
- 4 s/b gula halus
- 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
- 2 biji telur ayam
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 s/b tepung jagung
- 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional) (i dont quite like cinnamon so, tak letak..huhu)
- 1 tin susu cair
- 2 s/b tepungkastad (seriously, takyah banyak2.)
- 2 s/b gula (nak guna madu pn ok)
Cara-cara
- Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam (or susun jela cantik2, koyak roti sket2 letak kat rongga mana2. kalau letak kismis or choc chips, leyh lah sorok2 di antara susunan roti itew).
- Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
- Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak (or, adjust sendiri ikut oven memasing). Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
- Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar (kalau pekat sangat or bergumpal, tambah air and teruskan kacau dengan api perlahan).
- Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
walau nampak tak berapa cantik, tapi kilauan tuh penting ok :D
p/s: a week to go. only 7 days left. T__T
5 comments:
waa!! lagi entry shedaap!! sampai ati dulu tak wat skang macam2 nak buat kt terliur :p
ahaha. weh, kmu kan salu buat. kite kadang2 je buat, tuh yg kecoh..hehe..
ala, buat ah kat umah, senang nih.leyh kmu pakai anmum milk powder..haha:p
sara..... n jugak!!! x nak resepi, nk puding tu...
terliur...:)lepas ni klu kte gi umah kmu, kmu masak puding ni tau :)
haha.. boleyh ajerw tapi sedap ke tak akak tak jamin uols. aww!;p
akak percaye mesti sedap :) lame x mkn msakan kmu :)
Post a Comment